Auton väri – mitä se kertoo omistajastaan?

Auton väri on mielenkiintoinen asia: kun katselee vastaantulevia autoja liikenteessä tai pyörähtää supermarketin parkkipaikalla ruuhka-aikaan, ei silmään osu useinkaan tavallisista väreistä poikkeavia autoyksilöitä. Ja kun sitten joskus liikenteen seassa näkyykin erikoisen värinen auto -kirkkaan keltainen, turkoosi tai vaikkapa pinkki- sen kyllä huomaa, ja yleensä auton kuskiakin tulee katseltua tarkemmin. Mistä sitten johtuu, että suomalaisten uusiin autoihin yleisimmin valitsemat värit ovat harmaa, musta ja valkoinen? 

Musta on uusi musta

Vuonna 2022 toteutettu Suomalaiset autokaupoilla-kysely kartoitti mitkä värit ovat eniten suomalaisten mieleen. Lähes joka kolmas vastaaja nimesi suosikkivärikseen mustan. Toiseksi suosituin väri oli punainen ja jaetulla kolmannella sijalla harmaa ja sininen. Neljänneksi kirivät hopea ja valkoinen. Ikäluokkien välillä oli eroja; mitä nuorempi vastaaja, sitä suositumpi väri musta oli. 

Jos auto ostetaan uutena ja ostaja saa päättää värin, maailmanlaajuisesti suosituin uuteen autoon valittu väri on valkoinen. Hopeasijalla on musta ja kolmantena harmaa. Vaikka tämä tutkimus on tehty jo muutama vuosi sitten, sitä voidaan varmasti edelleen pitää ainakin suuntaa antavana.  

Onko värillä väliä?

’Turvallisen’ värinen auto säilyttää paremmin jälleenmyyntiarvonsa ja on helpompi myydä eteenpäin kuin erikoisen värinen, mielipiteitä värinsä puolesta jakava auto. Osa ihmisistä pitää metallivärejä tyylikkäinä, ja kokee metallivärityksen tuovan ripauksen luksusta autoiluun, osa taas ei perusta niistä alkuunkaan. Pikkuhiljaa yleistyvä mattaväri poikkeaa vielä ainakin valtavirrasta ja kerää siksi katseita; tavallinen harmaakin näyttää mattapintaisena tyystin erilaiselta kuin normaali harmaa. Toisaalta mattaväri voi myös karkottaa osan ostajista. 

Värillä on siis väliä autokaupoille lähdettäessä. Lähtökohtaisesti ihminen ei kiinnitä huomioita autoihin, jotka väritykseltään eivät vastaa hänen toiveitaan. Pelkät tekniset järkisyyt eivät riitä vakuuttamaan ostajaa, myös tunnepuoli ratkaisee, ja tunnepuolella auton väri näyttelee tärkeää osaa. Sen pitää tuntua ostajasta hyvältä ja sopivalta, muuten auto jää mitä luultavimmin ostamatta. Koska varsinkin käytettyjen autojen värivalikoima on kuitenkin melko rajallinen ja shokkivärisiä autoja ei välttämättä ole saatavilla vaikka ostaja sellaisen haluaisikin, ei auton värin korrelaatiosta ostajan persoonaan voi tehdä mahdottoman pitkälle meneviä johtopäätöksiä. 

Käytännön syyt vaikuttavat myös; eri värisissä autoissa esimerkiksi lika ja pöly näkyvät eri tavalla, firman nimiin ostettavan auton halutaan viestivän eri asioita kuin sen kuljettajan persoonan tai odotusaika eri värien välillä voi vaihdella suurestikin, jolloin tyydytään toiseksi parhaaseen värivaihtoehtoon. Leikkimielisesti voi toki pohtia mitä auton väri kertoo sen omistajasta: Googlettamalla löytyy paljon testejä ja tuloksia, ja vaikkapa tästä linkistä voit lukea yleisimpien autonvärien paljastuksia juuri sinun persoonastasi. 

Scroll to Top