Sähköauto, hybridiauto vai jotain ihan muuta – kuluttajan pieni suuri päätös

Ennen vanhaan käveltiin autokauppaan, tutkailtiin valikoima läpi ja valittiin itselle sopivin vaihtoehto. Jos sopivaa ei löytynyt suunnattiin seuraavaan kauppaan ja toistettiin prosessi. Ennen pitkää se oikea osui kohdalle ja seuraavat vuodet voitiin ajella suht’ huolettomina.

Nykyään kaikki on toisin. Suurimman osan työstä autonostaja tekee jo ennen autokauppaan päätymistä; etsii, tutkailee, vertaa, laskee ja aloittaa taas alusta. Tämäkään ei enää riitä, vaan pitäisi osata ottaa huomioon myös ympäristö- ja eettiset näkökohdat. Joskus sähköauto esitetään ratkaisuksi autoilun tuottamiin päästöongelmiin, ja joskus taas sähköautojen akkujen sisältämien metallien valmistamiseen liittyvät päästöt kuvataan vähintään yhtä vahingollisina ja näiden metallien louhimiseen vaadittavien uusien kaivosten perustaminen epäekologisena, epäeettisenä ja luonnon monimuotoisuutta vähentävänä. Suuri osa akkuun tarvittavista metalleista tulee kehitysmaista tai maista, joissa työntekijöiden hyvinvointiin tai työolosuhteisiin ei välttämättä kiinnitetä huomiota. Toisaalta polttomoottorikäyttöisten autojen käyttö ei voi lisääntyä tai edes jatkua entisellään, koska maailman hiilidioksidipäästöt täytyy saada vähenemään radikaalisti.

Miten kuluttajan sitten pitäisi toimia; mistä tietää, mikä on oikea ratkaisu? Ainakin on hyvä tiedostaa, että jos joku väittää toisen vaihtoehdon olevan ehdottomasti toista parempi, hän luultavasti valehtelee tai vähintäänkin katsoo asioita kovin yksisilmäisesti. Myöskään yksittäisen auton päästöjen laskeminen ei välttämättä toimi: otetaanko huomioon koko auton elinkaaren aikana muodostuvat päästöt vai vain ajamisen aikana syntyneet. Mikä on auton käyttämän energian alkuperä ja onnistuuko osien kierrätys auton tullessa elinkaarensa päähän. Kumpi on parempi; sähköauto vai hybridiauto. Nämä ovat kysymyksiä joihin asiantuntijatkaan eivät tiedä vastauksia ja joihin oikeita vastauksia ei edes ole. Paras ratkaisu eettisyyden ja ekologisuuden kannalta olisi tietysti jättää auto kokonaan ostamatta ja siirtyä suosimaan muita vaihtoehtoja, mutta tämä ei luonnollisestikaan ole suurimmalle osalle autonostajista mahdollista. Huojentavaa kuitenkin on, ettei kuluttajankaan tarvitse tietää ainoaa oikeaa tapaa toimia ja vaihtoehtoja voi ja saa miettiä rauhassa. Omaa autonkäyttötarvettaan pohtimalla, kilometrejä laskemalla ja alan uusiin innovaatioihin perehtymällä voi muodostaa mielipiteen siitä, mikä on sopivin ratkaisu juuri minulle, juuri tällä hetkellä. Tarpeiden muuttuessa onkin aika aloittaa prosessi taas alusta.

Kommentoi

Scroll to Top